woensdag

Vaste telefonie verdwijnt

Frankrijk stopt na 140 jaar met vaste telefonie

In 1878 kreeg Parijs met de Wereldtentoonstelling een eerste telefoonnetwerk. Dat netwerk werd verzorgd door de Franse PTT en later France Télécom. De opvolger hiervan, Orange, heeft nu na 140 jaar besloten om definitief de stekker uit de vaste telefoon te trekken.

Dit betekent dat men in Frankrijk binnenkort niet meer "ouderwets" kan bellen. Men kan ook geen vaste telefoonlijn meer aanvragen. De reden hiervan is dat hoe langer hoe meer Fransen een mobiele telefoon of modem gebruiken om te bellen. In de toekomst zal vast bellen via internet gaan.

Frankrijk loopt hiermee voor op veel andere landen. Je zou bijna zeggen dat men in Frankrijk heel modern is. Maar aan de andere kant kom je bij spoorwegovergangen hele oude telefoons tegen, zo ook in Marsac, een dorpje 5 kilometer bij ons vandaan. 

Deze telefoons kunnen gebruikt worden om een storing of calamiteit te melden bij de Franse Spoorwegen, de SNCF, bijvoorbeeld wanneer de spoorbomen niet meer omhoog gaan. Of deze oude apparatuur ook nog werkt, dat hebben we niet uitgeprobeerd. Want stel je voor dat je wel aansluiting krijgt met een spoorweg beambte. Deze zal het je niet in dank afnemen als je contact opneemt voor het maken van een huis-tuin-keuken praatje. Wie weet gaan deze "telefoonhuisjes" ook uit het dorpsbeeld verdwijnen.




Spoorweg huisje in marsac
Het spoorweghuisje bij het station in Marsac, met rechts van de slagboom het telefoonhuisje in  het geel  (zie ook de foto hieronder)

Telefoon
De bewuste telefoon waarmee storingen of andere calamiteiten aan het spoor kunnen worden doorgegeven

"Heerlijk overnachten en eten bij Nederlanders in Frankrijk"




Overnachten in Frankrijk   Logeren in Frankrijk  Overnachting in Frankrijk 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Einde van seizoen 4 in de Creuse

Het einde van seizoen 4 in de Creuse is aangebroken. We kunnen wel zeggen dat 2022 het eerste "normale jaar" is geweest sinds dat ...