vrijdag

Wandel- en fietsroutes naar Santiago de Compostella

Wandel-en fietsroutes naar Santiago de Compostella

Ons huis ligt in de buurt van 1 van de wandel- en fietsroutes naar Santiago de Compostella


Er zijn verschillende routes naar Santiago de Compostella in Spanje, de pelgrimstocht die ieder jaar door duizenden mensen wordt gewandeld of gefietst. Ons huis ligt op 300 meter afstand van de fietsroute die vertrekt uit Vézelay in de Bourgogne (zie de groene stippellijn op de kaart hieronder).


Het dorp Bénévent l’Abbaye ligt een paar kilometer van ons huis en is 1 van de bedevaartsplaatsen langs deze route.


De verschillende routes in Frankrijk naar Santiago de CompostellaDe verschillende routes in Frankrijk naar Santiago de Compostella in Spanje
De geschiedenis van de pelgrimstocht naar Santiago de Compostella
Volgens een legende zou het graf van de apostel Jakobus, 1 van de apostelen van Jezus, zich in Santiago de Compostella bevinden. Zijn stoffelijk overschot zou, nadat hij in Palestina was onthoofd, in een stenen boot zijn gelegd. Deze boot met het stoffelijk overschot en 2 van zijn apostelen bereikte vanzelf de Galicische kust, waarna het dode lichaam werd begraven in de berg Libredón. Over het graf werd een prachtige basiliek gebouwd.
De kerkelijke feestdag van de apostel Jacobus is op 25 juli. Hij is de patroonheilige van Spanje (in het bijzonder van Galicië en Santiago de Compostella). Op die dag is het dan ook groot feest.
Santiago de Compostella is 1 van de belangrijkste christelijke bedevaartsoorden. Pelgrims uit heel Europa eindigen hier hun voettocht. Deze voettocht noemt men de “Camino de Santiago”, de weg naar Santiago.
Vanaf de 11de eeuw zijn er pelgrimstochten te voet door Frankrijk. Tegenwoordig zijn er 4 routes door Frankrijk naar Santiago de Compostella. Deze routes gaan langs mooie religieuze bouwwerken. Het is mogelijk om de hele tocht te lopen van het beginpunt in Frankrijk naar Santiago de Compostella in Spanje, maar de meeste mensen kiezen ervoor om steeds etappes te lopen.


Er zijn 4 historisch erkende routes naar Santiago de Compostella: de Via Turonensis die vertrekt vanuit Tours (er bestaat ook een variant vanaf de Mont-Saint-Michel), de Via Lemovicensis die vertrekt uit Vézelay, de Via Podensis die in Puy-en-Velay begint en de Via Tolosona die vertrekt vanuit Arles.


De 3 grote routes komen bij elkaar in Saint-Jean-Pied-de-Port in Zuid-Frankrijk, van waaruit de tocht verder gaat richting de Pyreneeën naar de Spaanse grens. De Via Tolonosa gaat over de pas van Somport. De volledige route, dus het traject in Frankrijk en in Spanje, kan in 2 of 3 maanden worden afgelegd.


Sinds 1993 is het Spaanse deel van de pelgrimsroute in de werelderfgoedlijst van de UNESCO opgenomen. De Franse routes maken sinds 1998 deel uit van deze lijst.


Wie was de heilige Jacobus?
Jacobus was 1 van de 12 apostelen van Jezus Christus. Op de plaats van zijn graf in Santiago de Compostella is de huidige basiliek gebouwd. De heilige Jacobus betekent in het Spaans 'Santiago' en 'Compostela' zou een afgeleide zijn van begraafplaats. Vandaar de naam Santiago de Compostella. Eerst was de basiliek er en later werd er een stad omheen gebouwd, Santiago de Compostella. De basiliek is het eindpunt van de lange pelgrimstocht naar Santiago de Compostella.


De Jacobsschelp
De pelgrims op weg naar Santiago zijn herkenbaar aan de Sint-Jakobsschelp. Dit dier wordt langs de Galicische kust gekweekt en is onder de naam vieira in de Galicische restaurants een gewilde delicatesse. De Jacobsschelp is een christelijk symbool, het teken van de heilige Jakob. De schelp is ook het embleem van de bedevaart naar Santiago de Compostella en staat in het algemeen symbool voor pelgrims. Vroeger gaf het zichtbaar dragen van de schelp, die op de hoed of op de jas was genaaid, bescherming tegen struikrovers. Zij lieten de vaak arme bedevaartgangers met rust. Nog altijd zijn pelgrims te herkennen aan een Jacobsschelp, die ze vaak al meenemen van huis. Ze bevestigen de schelp aan hun rugzak, dragen hem om hun nek of bevestigen hem aan hun fietstas. De schelp zorgt voor herkenning onderweg. Zelfs ver van Santiago kun je herkend worden als pelgrim. Soms wordt een slaapplek aangeboden of een maaltijd, soms een goed gesprek, bijvoorbeeld over Santiago, waar je die dag naartoe gaat of je beweegredenen voor het ondernemen van de pelgrimstocht. De schelp kan aanleiding zijn voor mooie ontmoetingen en symbool voor wat je aan het doen bent.


Redenen om de pelgrimstocht te maken
· Het geloof: van oudsher hebben pelgrimstochten een religieus karakter. Pelgrims reisden naar bedevaartsplaatsen om de relikwieën die daar waren te vereren. Ook maakte men een bedevaart om een aan God gedane belofte uit te voeren, of voor boetedoening. In de Middeleeuwen werden bedevaarten vaak als straf opgelegd door kerkelijke- of zelfs wereldlijke rechtbanken.
· Het cultuurhistorische erfgoed op de route.
· Fysieke uitdaging.
· Verwerken van bepaalde gebeurtenissen in het leven.


Eén van de landelijke weggetjes op de Santiago route:"Heerlijk overnachten en eten bij Nederlanders in Frankrijk"


Overnachten in Frankrijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Opmerking: Alleen leden van deze blog kunnen een reactie posten.

Einde van seizoen 4 in de Creuse

Het einde van seizoen 4 in de Creuse is aangebroken. We kunnen wel zeggen dat 2022 het eerste "normale jaar" is geweest sinds dat ...