woensdag

Gerechten uit de Limousin

Typische gerechten uit de Limousin

Zoals iedere streek in Frankrijk kent de Limousin ook typische gerechten uit die streek. 

Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van deze gerechten.


Farcidure

Farcidures eet men als hoofdgerecht en met name in de Corrèze. Farcidures worden gemaakt door geraspte rauwe aardappelen te mengen met aardappelpuree, zuring, een beetje boekweitmeel, knoflook en peterselie. Van dit deeg worden ballen gemaakt zo groot als een vuist. In de kern wordt een klein stukje spek gestopt. Men kookt de ballen in een bouillon. De ballen zijn gaar als ze aan de oppervlakte komen drijven. Ze worden geserveerd met petits salés. Dit zijn in bouillon gestoofde stukjes gezouten vlees. 

 farcidureGaletou of Tourtou

De galetou of tourtou is een pannenkoek van boekweitmeel die in de Creuse en Haute Vienne Galetou wordt genoemd en in de Corrèze Tourtou. Vroeger was het een gerecht voor de armen. Tegenwoordig is het een heerlijke specialiteit. Zij kunnen zonder beleg worden gegeten, maar ook met honing of een hartig beleg.

galetouMadeleine

De Madeleine is een klein cakeje die oorspronkelijk uit Lotharingen, in het noorden van Frankrijk komt. Het is een zoet nagerecht die ontstaan is op de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Een jong meisje zou het hebben uitgedeeld aan vermoeide pelgrims. De naam van het meisje is uiteraard Madeleine. De cakejes hebben de vorm van een schelp, het teken van de pelgrimstocht. madeleine cakeje frankrijkLe Creusois

De Creusois is een hazelnoottaart met echte roomboter uit de Creuse. Het recept wordt streng geheim gehouden, omdat het zo lekker is. Er zijn meerdere varianten van deze taart maar de énige echte wordt verkocht door de 31 banketbakkers die het recept kennen. Als variatie wordt de taart ook wel eens gegeten met een vanillesaus er overheen.

 creusois frankrijk


"Heerlijk overnachten en eten bij Nederlanders in Frankrijk"Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vierde seizoen in de Creuse

Vierde seizoen in de Creuse Het vierde seizoen in de Creuse gaat binnenkort alweer van start. De winter is voorbij, de lente is begonnen. W...